astro-veşti

Marte retrograd în Berbec: 9 septembrie-14 noiembrie

Marte reprezintă partea noastră instinctuală care ne ajută să ne urmăm dorinţele şi impulsurile indiferent de ce spun ceilalţi sau de obstacolele care apar. Marte e curajul, focul interior, luptătorul din noi. O dată la doi ani, el pare să se mişte în sens invers prin zodiac, încetinind ritmul vieţii noastre şi determinându-ne să ne întoarcem temporar spre interior, punând pe pauză iniţiativele şi “luptele” exterioare.

Marte retrograd ne conduce spre o reevaluare a modului în care folosim energia acestei planete zi de zi. Marte dezechilibrat se poate exprima fie ca agresivitate, impulsivitate, tendinţa de a intra prea repede în conflict, defensivitate… sau lipsă de încredere, pasivitate, amânare şi evitarea conflictelor. Dacă tindem spre una dintre extreme (ambele sunt, de fapt, expresii ale nesiguranţei), următoarele două luni ne vor pune în situaţii în care dezechilibrele vor ieşi la iveală mai clar.

Reacţiile pe care le avem acum la conflicte sau în faţa dificultăţilor au o rădăcină mai adâncă, în modul în care am fost învăţaţi să ne exprimăm furia, încrederea, spontaneitatea. Ca şi copii, mulţi dintre noi am fost certaţi atunci când am fost mai energici sau ne-am exprimat furia în mod liber. Marte reprezintă şi partea noastră instinctivă, pasională, care a fost şi ea modelată de aşteptările familiale şi sociale. În următoarele două luni, poate ajuta să ne întrebăm: Cum am fost încurajat sau descurajat să îmi exprim dorinţele, nevoile, frustrările în familia de provenienţă? Cum am învăţat să îmi susţin drepturile şi să mă exprim sincer şi direct?

Aceste întrebări îşi pot găsi unele răspunsuri în următoarele două luni, prin situaţii exterioare care ne împing spre introspecţie. Poate ajuta să observăm dacă există vreun şablon în viaţa noastră- tindem să ne asumăm rolul victimei? Al agresorului? Cu ce tip de oameni intrăm în conflict?

Atunci când ne simţim frustraţi, supăraţi, furioşi în următoarea perioadă, ar putea ajuta să ne gândim dacă nu cumva reacţionăm la o situaţie mai veche, care se repetă în viaţa noastră în diferite forme.

În timp ce Marte e retrograd, nu ajută să mergem cu capul înainte, să ne asumăm riscuri negândite, să începem ceva nou pe baza unui impuls, să intrăm în conflicte, să reacţionăm agresiv. Pur şi simplu nu suntem susţinuţi, la nivel energetic, să “mărşăluim” înainte, ci să încetinim, să ne observăm reacţiile, să gândim înainte să spunem un cuvânt usturător, să facem un pas în spate şi să ne regândim strategia, fie că e vorba de relaţii, de sănătate, de muncă sau de proiecte personale. Dacă începem ceva nou în această perioadă, cel mai probabil va trebui să revenim asupra unor detalii după ce Marte iese din perioada de retrogradare, e posibil ca ceva să se schimbe, s-ar putea ca lucrurile să nu stea aşa cum ne aşteptam la început.

Dacă în viaţa noastră revin unele situaţii din trecut- foste relaţii romantice/sexuale, un fost loc de muncă, un vechi conflict-, următoarele două luni sunt o ocazie de a rezolva ce a rămas neîncheiat, de a spune ce a rămas nespus şi de a ne împăca cu noi înşine legat de cum am ales să acţionăm.

În această perioadă putem afla mai multe despre noi înşine, despre dorinţele noastre, despre modul în care vrem să punem limite, să spunem “nu”, să ne separăm de ceilalţi.

Marte retrogradează în Berbec, zodia unde se simte ca acasă. Acest lucru poate să intensifice provocările următoarelor luni; putem simţi că vrem să luăm iniţiativa chiar acum, să începem ceva nou, să spunem, să facem, să ne afirmăm… însă ceva ne opreşte. Poate fi un blocaj interior cum ar fi nesiguranţa sau un obstacol venit din exterior. Marte va forma cuadraturi cu Jupiter, Saturn şi Pluto din Capricorn: ne putem simţi blocaţi de presiuni din partea şefilor, a figurilor de autoritate, a structurilor sociale, poate ne simţim împovăraţi de muncă sau avem impresia că nu avem destul timp pentru ce vrem să facem. Aceste blocaje pot fi un mod în care universul ne susţine să încetinim, să lucrăm la încrederea în noi, să rezolvăm conflicte din trecut (cu noi înşine sau cu ceilalţi) înainte să ne aruncăm cu capul înainte.


Câteva idei despre cum s-ar putea manifesta această perioadă pentru fiecare zodie:

Berbec/Ascendent în Berbec: zodia care va simţi această perioadă cel mai intens, cu efecte asupra modului de exprimare şi de manifestare a impulsurilor de orice fel. Cum îmi exprim furia? Cum reuşesc să fiu direct cu ceilalţi şi să lupt pentru ceea ce vreau? Cine sunt eu, ce vreau de fapt, cum pot să îmi croiesc drumul?


Taur/Ascendent în Taur: conflicte interioare, lupta cu sine, conştientizarea furiei reprimate. Încheierea unui ciclu mai lung în ceea ce priveşte asertivitatea, iniţiativa, sexualitatea, în care Taurii pot reflecta asupra a ceea ce vor să elibereze (poate pasivitatea, vinovăţia, tristeţea ca formă de deghizare a furiei). Nevoia de acceptare, de eliberare.


Gemeni/Ascendent în Gemeni: Reconsiderarea modului de acţiune într-un grup, teme legate de apartenenţă versus izolare, revenirea asupra unor conflicte vechi cu prietenii. Pentru ce cauze lupt şi alături de ce oameni? Unde sunt inflexibil/ă, revoltat/ă fără scop? Cum pot contribui la schimbările pe care vreau să le văd în lume?


Rac/Ascendent în Rac: Reconsiderarea deciziilor în carieră, revenirea asupra unor conflicte cu figurile de autoritate (şeful, tatăl), reconsiderarea scopurilor pe termen lung, nevoia de a lua iniţiativa în carieră. Ce îmi doresc să construiesc prin munca mea? Ce înseamnă pentru mine libertatea în carieră? Cum mă definesc în raport cu figurile de autoritate?


Leu/Ascendent în Leu: Reconsiderarea alegerilor legate de studii superioare, cursuri, practici spirituale. Susţinerea cu încredere a credinţelor personale. Revenirea asupra unor conflicte cu profesori, ghizi sau persoane din străinătate. Cum îmi susţin şi îmi apar credinţele? Cum îmi trăiesc libertatea de exprimare şi de acţiune?


Fecioară/Ascendent în Fecioară: Introspecţie legată de dorinţe, temeri, impulsuri, traume. (Re)descoperirea unor frustrări sau conflicte vechi. O perioadă bună pentru a ne împrieteni cu “demonii” noştri. Transformare, conştientizarea nevoii de control. Revenirea asupra unor relaţii sexuale din trecut. Cum se simte lumea mea interioară, ce ascund faţă de mine? Ce dorinţe, temeri mă macină, mai ales legate de sexualitate sau de partea financiară?


Balanţă/Ascendent în Balanţă: Reconsiderarea modului de a relaţiona cu ceilalţi, mai ales cu partenerul. Revenirea asupra unor conflicte din trecut, renegocierea termenilor unor contracte, redefinirea a ceea ce e “corect” într-o relaţie. Cum îmi pun limite în relaţii, cum îmi exprim preferinţele şi dorinţele? Cum abordez conflictele în general?


Scorpion/Ascendent în Scorpion: Reconsiderarea rutinelor şi a obiceiurilor legate de alimentaţie şi de sport. Reconsiderarea locului de muncă şi a modului de acţiune cel mai potrivit pentru a ne îndeplini datoriile/misiunea. Sunt mulţumit/ă într-un rol de subordonat? Cum îmi dozez efortul? Ştiu când să mă opresc, să iau pauze? Cum iau iniţiativa atunci când vine vorba de sănătatea mea?


Săgetător/Ascendent în Săgetător: Reconsiderarea modului de a oferi şi a primi iubire, revenirea asupra unor relaţii romantice din trecut, reconsiderarea nevoilor copilului interior (legate de spontaneitate, distracţie, libertate, creativitate). Cum mă fac văzut/ă, auzit/ă? Cum iau iniţiativa în relaţii, ce riscuri îmi asum? Care e relaţia mea cu copilul interior?


Capricorn/Ascendent în Capricorn: Reconsiderarea relaţiei cu familia, revenirea asupra unor conflicte cu membrii familiei, revenirea asupra unor frustrări din copilărie, reconsiderarea modului de a acţiona pentru a proteja ceea ce e important pentru sine. Revenire asupra unor decizii legate de casă, locuinţă. Cum mă afirm în familia mea (de origine/prezentă)? Cum am învăţat să exprim furia? Cum acţionez pentru a mă simţi în siguranţă?


Vărsător/Ascendent în Vărsător: Reconsiderarea unor decizii legate de educaţie şi învăţare, revenirea asupra unor proiecte legate de comunicarea de orice fel. Reconsiderarea modului de a exprima părerea proprie, de a interacţiona cu ceilalţi. Revenirea asupra unor conflicte cu rude, cu prieteni, cu persoane din mediul apropiat. Posibil agitaţie mentală, flux puternic de gânduri. Câtă încredere am în abilităţile mele intelectuale? Cum ştiu să mă exprim şi să îi ascult pe ceilalţi? Cum abordez conflictele?

Peşti/Ascendent în Peşti: Reconsiderarea unor decizii legate de bani, resurse materiale, modul de a ne câştiga existenţa. Revenirea asupra unor conflicte legate de bani, asupra unei afaceri din trecut sau asupra unei foste relaţii sexuale. Reflecţie asupra abilităţilor practice şi a modului în care ele pot fi îmbunătăţite. Reconsiderarea nevoilor sexuale, a dorinţelor, a ataşamentelor. Cum acţionez pentru a câştiga şi a folosi banii? Câtă încredere am în valoarea mea şi în abilităţile mele? Ce mesaje îmi transmite corpul meu?

În perioada următoare ajută să aducem puţină blândeţe şi receptivitate în domeniul de viaţă influenţat de Marte retrograd. Introspecţia poate ajuta atunci când ne simţim sensibili, iritaţi de lucruri aparent mici, iar revenirea asupra unor probleme din trecut poate fi mai productivă pe termen lung decât a iniţia ceva nou. Asta nu înseamnă că nu trebuie să începem ceva nou, ci doar că e posibil ca acel lucru să vină cu un consum mai mare de energie sau să trebuiască reconsiderat mai târziu.

Între 8 şi 12 septembrie, e posibil să trecem prin experienţe-cheie legate de ceea ce înseamnă următoarele două luni în imaginea de ansamblu a vieţii noastre (în legătură cu afirmarea de sine, curajul, iniţiativa, furia, conflictele, în domeniul în care ne influenţează Marte).

Berbecii, Racii, Balanţele şi Capricornii vor simţi cel mai intens efectele lui Marte retrograd.

Eu sunt Taur cu Ascendent în Rac, iar Marte retrograd trece peste Martele meu natal din Berbec, deci nu mă aştept să fiu la fel după aceste două luni în ceea ce priveşte munca, cariera, relaţia cu figurile de autoritate, modul în care îmi exprim furia. Simt deja nevoia de a avea mai multă încredere în mine, de a învăţa că am, de fapt, dreptul să spun ce gândesc, şi mă bucur că am depăşit unele blocaje şi am început să ofer consultaţii astrologice şi faţă în faţă. Voi cum simţiţi începutul acestei perioade de retrogradare?

Un ultim gând: Marte este asociat cu anumite alimente precum usturoiul, ghimbirul, ceapa, piperul, scorţişoara, turmericul, aloe, precum şi cu alcoolul şi cu carnea roşie. Atunci când energia lui e dezechilibrată, acest lucru se poate exprima la nivel fizic ca şi inflamaţie, infecţii, aciditate. Un exces de Marte (agresivitate, impulsivitate) poate fi echilibrat şi la nivel fizic, prin consumul în moderaţie al alimentelor specifice acestei planete (nu ajută să aducem în corpul nostru şi mai multă energie de care avem deja în exces) şi prin consumul unor alimente moi, dulci (de tip Venus), cum ar fi fasolea, cartofii dulci, dovleceii, orzul, fructele dulci. Cum primeşte corpul vostru aceste două tipuri de alimente? Eu m-am obişnuit să evit usturoiul, ghimbirul, scorţişoara şi alcoolul (din fericire, am început să evit alcoolul în general) atunci când am o perioadă mai agitată. Corpul îmi spune imediat că nu are nevoie de ele. Însă atunci când mă simt letargică, condimentele de tip Marte îmi dau un boost de energie 😀

Un ultim ultim gând: duşuri reci! (Marte are un caracter uscat şi fierbinte, deci poate ajuta să îl echilibrăm şi în acest fel.)

[Imagine: Michael Vincent Manalo]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *