astro-veşti

Cinci activităţi din psihologia pozitivă pentru … Soare

Cum în ultimele zile am oportunitatea să citesc materiale de psihologie pozitivă, descopăr tot felul de activităţi interesante pentru dezvoltarea unor resurse personale cum ar fi auto-eficacitatea, echilibrul, grija faţă de sine, valorile personale sau conexiunea cu ceilalţi. M-am gândit să privesc lucrurile şi dintr-o perspectivă astrologică şi să împărtăşesc câte 5 activităţi care pot ajuta la “întărirea” energiei fiecărei planete, de la Soare până la Saturn.

Primele 5 activităţi sunt pentru Soare. Soarele reprezintă centrul nostru, identitatea, acel foc care aduce împreună şi înalţă spre cer toate părţile din care suntem alcătuiţi. Soarele înseamnă unitate interioară, încredere, autoritate, voinţă şi vitalitate. Câteva idei pentru a lucra cu energia lui:

1. Realizează propria “călătorie a eroului” pentru unul sau mai multe evenimente din viaţa ta. Călătoria eroului este o structură arhetipală folosită în poveşti din toate colţurile lumii. Povestea începe atunci când ceva se schimbă în lumea cu care eroul era obişnuit, provocându-l să plece într-o călătorie iniţiatică unde va înfrunta obstacole şi îşi va descoperi resurse nebănuite. Oricare dintre noi este eroul propriei vieţi. Putem avea nenumărate călătorii, interioare sau exterioare, emoţionale, profesionale sau spirituale. Putem petrece un minut, o zi, o lună sau câţiva ani într-o etapă şi putem să ne aflăm concomitent în mijlocul mai multor călătorii. Aici e o lecţie foarte simpatică unde poţi găsi detalii despre fiecare etapă. În ce etapă te afli acum pe plan personal, profesional, spiritual?

2. Roata vieţii: desenează un cerc pe marginile căruia scrii ariile importante din viaţa ta (muncă, relaxare, familie, hobby-uri etc). Începând din centru, scrie numere de la 0 la 10 pe razele cercului. Numerele arată cât de mult investeşti şi cât de mulţumit eşti de fiecare arie (0-deloc, 10- foarte mult). Alege câte un număr pentru fiecare arie, apoi uneşte punctele rezultate. Cum arată cercul tău? Unde ai vrea să faci o schimbare? Ideea nu este să ai un scor de 10 la toate, ci să existe un echilibru între energia acordată ariilor importante pentru tine (cu menţiunea că în unele etape ale vieţii e normal că o anumită arie să ceară mai multă implicare decât altele).

3. Nivelul apei: Pe o foaie albă, desenează o linie orizontală. Ea simbolizează starea ta de bine şi nivelul tău de energie. Deasupra liniei, desenează câteva săgeţi descendente şi scrie deasupra lor acele lucruri care te consumă, te obosesc (spre exemplu, conflicte, dependenţe, şabloane negative de gândire etc). Acestea sunt lucruri care scad nivelul mării tale. Sub linie, desenează săgeţi ascendente şi scrie acele lucruri care te încarcă, te motivează, te ajută să ai o stare de bine. Acestea sunt lucrurile care cresc nivelul mării tale. Aminteşte-ţi de ele şi pune-le în practică atunci când te simţi “la pământ”.

4. Cine eşti? Desenează patru cercuri care se intersectează. În primul, scrie acele lucruri pe care îţi place mult să le faci. În al doilea, scrie lucrurile la care te pricepi (sau abilităţi despre care ai încredere că poţi să le dezvolţi mai mult). În al treilea cerc, scrie acele lucruri de care societatea ar putea să aibă nevoie de la tine, iar în al patrulea cerc, scrie acele lucruri pentru care poţi fi plătit. Punctul de mijloc, în care cele trei cercuri se întâlnesc, reprezintă darul tău, sau “ikigai” în cultura japoneză.

Ikigai - Becoming Better
Sursa: https://becomingbetter.org/ikigai/

5. Propoziţia ta. Dacă ţi-ai sumariza scopul în viaţă într-o singură propoziţie, care ar fi aceea?

Cu drag,
Sorana

[Imagine: Jimmy Lawlor]

Surse: 
Birkolm, M. Building Your Resilience: Finding Meaning in Adversity (2019)
http://positivepsychologytraining.co.uk/resilience-first-aid
https://positivepsychology.com/resilience-activities-exercises

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *