astro-veşti

Eclipsă totală de Soare, 2.07.2019, 22:16

1. Despre Eclipse

Eclipsele au loc în momentele de Lună Nouă sau de Lună Plină, atunci când Luna se află foarte aproape de unul din Nodurile lunare: Nodul Sud, care simbolizează karma, trecutul, sau Nodul Nord, care simbolizează dharma, viitorul, un scop important. De aceea, în perioadele eclipselor putem avea evenimente sau schimbări interioare care stau mai puţin sub controlul nostru conştient, ci care au mai mult legătură cu jocul dintre karma noastră (ceea ce ne “trage înapoi”, dar şi ceea ce am deprins deja din vieţi anterioare/din trecutul acestei vieţi, cum crede fiecare) şi scopul nostru prezent (pentru ce am venit în această viaţă, ce avem de învăţat sau de realizat). Dacă suntem prea ancoraţi în trecut, eclipsele pot aduce o detaşare, o despărţire de ataşamentele de atunci, oferindu-ne un imbold în direcţia potrivită. Dacă suntem deja pe drumul nostru, ele pot ajuta cu deschiderea unor uşi care până acum au fost închise.

Eclipsele de Soare se petrec în momentele de Lună Nouă: începuturi ale unui nou ciclu, momente de incertitudine în care nu ne dăm seama exact ce simţim sau ce se află “după colţ”, însă care precedă o nouă perioadă de creştere. De aceea se spune că, de Lună Nouă, ajută să ne setăm intenţiile pentru următoarele săptămâni sau luni. Sunt acele momente de întuneric în care putem planta ceva nou care va înflori odată cu lumina crescândă a Lunii.

Modul în care ne influenţează eclipsele depinde de ce puncte ating în astrograma natală. Nu e obligatoriu ca eclipsele să aducă evenimente semnificative în viaţa fiecăruia dintre noi. Cele mai influenţate semne în această perioadă sunt Berbecul, Racul, Balanţa şi Capricornul.

2. Eclipsă de Soare în Rac

Eclipsa de Soare de pe 2 iulie are loc în semnul Racului, alături de Nodul Nord (dharma, viitorul, un scop important). La nivel colectiv, pentru umanitate scopul este acum o mai mare conectare cu propriile emoţii, cu partea feminină a sinelui, cu abilităţile de îngrijire şi de ascultare, cu puterea de a lua iniţiativa pentru a ne proteja familia, căminul, siguranţa şi copilul nostru interior. Văd din ce în ce mai mult postări legate de puterea feminină (care nu e exclusivă femeilor; cu toţii avem o parte feminină) de a fi în contact cu propriul corp şi cu propriile emoţii, de a avea curajul să simţim, de a ne elibera de condiţionări culturale care valorifică autocontrolul şi eficienţa deasupra sensibilităţii şi a relaţionării. Racul reprezintă intimitatea. Scopul nostru este acum să ajungem la o mai mare intimitate cu sine şi cu ceilalţi, începând cu o mai mare receptivitate la noi înşine: Cum mă simt acum? De ce reacţionez astfel? De ce am, de fapt, nevoie? Cum pot să-mi asum responsabilitatea pentru această nevoie?

Eclipsa de Lună Nouă în Rac poate aduce un nou început în lucruri ce ţin de familie, casă, emoţii, siguranţă interioară: o apropiere mai mare de familia proprie, detaşarea de şabloane învechite (mentale, emoţionale) moştenite din generaţie în generaţie, poate mutarea într-o nouă casă sau întemeierea unui cămin, poate o deschidere mai mare către sine şi către nevoile noastre autentice, dincolo de ce familia sau societatea ne-au învăţat că trebuie să ne dorim. E un nou început pentru intuiţia noastră, pentru sentimentul de conectare la ceva magic, dincolo de noi. În această perioadă, ajută să ne ascultăm vocea interioară mai mult ca oricând.

3. Nuanţe cosmice

Eclipsa din Rac formează un trigon cu Neptun din Peşti, însufleţind acest moment cu o energie blândă, dulce, aproape magică. Suntem susţinuţi să ne conectăm la blândeţea, la compasiunea şi la iubirea necondiţionată din noi, să visăm şi să ne exprimăm prin artă, să ne conectăm cu acea energie în care credem (Dumnezeu, universul, iubirea, frumuseţea). Poate ajută să fim mai atenţi ca de obicei la ceea ce visăm în timpul nopţii şi să surprindem simbolurile care ne codifică călătoria prin această perioadă cosmică ceva mai intensă.

În acelaşi timp, Eclipsa formează o opoziţie cu Saturn din Capricorn. Orice am vrea să începem în această perioadă are de trecut testul răbdării şi al perseverenţei. E visul nostru pragmatic, real? Suntem dispuşi să muncim zi de zi pentru el? Acestea pot fi întrebările puse, subtil, de posibilele “frâne” întâlnite în această perioadă pe drumul nostru. 
Putem întâlni limitări din partea unor structuri exterioare sau figuri de autoritate: compania pentru care lucrăm, şeful, tatăl, persoane în vârstă. Ele pot fi, pe de o parte, provocări să continuăm să ne urmăm propriile nevoi, să rămânem conectaţi şi să ne exprimăm emoţiile şi sensibilitatea chiar dacă ni se spune “aşa nu”, iar pe de altă parte, provocări să integrăm şi responsabilitatea, auto-disciplina, într-un mod personalizat nevoilor noastre.

4. Eclipsa în Rac: cum e influenţat fiecare semn

Berbec/Ascendent în Berbec: Un nou început în ceea ce priveşte familia, casa, sentimentul de siguranţă interioară. Se poate prefigura o nouă etapă în viaţa de familie, o schimbare de locuinţă, un nou început în lucruri ce privesc imobiliarele/terenurile. Copilul interior are nevoie de multă îngrijire. Pot fi tensiuni în familie, discuţii aprinse cu părinţii. Perioadă tensionată în general. E nevoie de sensibilitate, de iertare, dar şi de a trasa propriile limite.

Taur/Ascendent în Taur: Un nou început în ceea ce priveşte comunicarea: un proiect, o carte, o pagină online, un mod nou, mai empatic şi mai autentic, de a schimba informaţii cu ceilalţi şi de a exprima propriile trăiri interioare. Informaţii şi cunoştinţe noi despre un subiect de interes. Pot fi dispute sau ciocniri de opinii, mai ales cu figuri de tip “profesor/înţelept”: cu oameni care vor să îşi impună propriile păreri. E nevoie de perseverenţă în a rămâne autentic şi deschis în comunicare. Armonie suflet-minte.

Gemeni/Ascendent în Gemeni: Un nou început financiar, valorificarea unei abilităţi proprii, independenţă financiară, o nouă atitudine faţă de bani/ataşamente, o schimbare în relaţia cu corpul propriu. Pot fi tensiuni legate de banii altora (banii partenerului/ai părinţilor, datorii, taxe) sau insecurităţi legate de valoarea de sine. Nimeni nu ne poate influenţa/controla fără acordul propriu. Încredere, stabilitate, căutarea securităţii, conexiune la emoţiile proprii şi la cum se exprimă ele în corp. Un nou set de valori. Auto-suficienţă.

Rac/Ascendent în Rac: Semnul cel mai influenţat de Eclipsă. Un nou început în viaţă: în relaţii, muncă, hobby-uri, comportamente, sănătate, aspect exterior. Tensiunile în relaţii pot purta provocarea de a avea încredere în propriile emoţii şi semnale interioare. Dacă au loc dispute cu oameni percepuţi ca fiind reci, distanţi sau controlatori, ele pot avea rolul de ne conduce spre asumarea propriei noastre puteri interioare. Iniţiativă, încredere, asumare, responsabilitate, conexiune cu corpul şi cu emoţiile proprii. Nevoia de a ne asculta nevoile şi instinctele. Independenţă.

Leu/Ascendent în Leu: O perioadă de introversie, de retragere, poate cu suferinţe sau cu sacrificii necesare. Un nou început pentru viaţa interioară: meditaţie, creaţie, relaxare, vise, intuiţie, conexiune cu divinitatea, conexiune cu vieţile trecute, bunătate şi compasiune pentru sine şi pentru ceilalţi. Tensiuni legate de muncă sau de sănătate care au rolul de a ne aduce şi mai mult în conexiune cu sinele nostru profund. Nevoia de acceptare a ceea ce se întâmplă, chiar dacă nu e neapărat o perioadă uşoară. Nevoia de înlocuire a dependenţelor de tot felul cu conexiune autentică (cu sinele, cu ceilalţi, cu divinitatea). Eliberarea de poverile trecutului. Visele din timpul nopţii pot trimite mesaje importante.

Fecioară/Ascendent în Fecioară: Un nou început în ceea ce priveşte prieteniile, grupurile, implicarea socială (voluntariat, proiecte, cauze), tehnologie, astrologie, planurile de viitor. Un nou grup de prieteni, noi relaţii, implicare într-un grup pentru o anumită cauză. O mai mare claritate legată de planurile de viitor. Tensiuni în ceea ce priveşte copilul interior sau aprecierea din partea celorlalţi, pe care o putem simţi în lipsă. Nevoia de a fi originali, de a ne susţine propria viziune asupra lumii, chiar dacă asta înseamnă separarea de oamenii care nu ne ajută să creştem. Nevoia de independenţă, dar nu ca şi singurătate, ci în cadrul unor relaţii de prietenie autentice.

Balanţă/Ascendent în Balanţă: Un nou început în carieră şi în imaginea publică, un nou job, o poziţie nouă în cadrul locului de muncă actual, schimbarea statutului social. Tensiuni în familie, restricţii, răni din copilărie sau şabloane emoţionale transmise din generaţie în generaţie care afectează modul în care percepem succesul. Nevoia de conectare la misiunea proprie în această viaţă, dincolo de aşteptările familiei şi ale tradiţiei. O perioadă tensionată în general. Urmarea propriilor ţeluri, dincolo de “ce spune lumea”. Ambiţie, manifestarea autorităţii proprii.

Scorpion/Ascendent în Scorpion: Un nou început în ceea ce priveşte călătoriile, cursurile, practicile spirituale, credinţele personale. Planificarea unei noi călătorii, a unui proiect legat de străinătate, începerea unui curs/a unei facultăţi, participarea la un grup spiritual, lărgirea orizonturilor proprii. Tensiuni în comunicare, mai ales cu cei din mediul apropiat sau cu fraţii/surorile. Nevoia de a avea încredere în propriile credinţe şi nevoia de a le transmite într-un mod autentic celorlalţi. Nevoia de a ne urma, cu paşi bine planificaţi, impulsul către cunoaştere şi libertate. Ascultarea înţeleptului interior.

Săgetător/Ascendent în Săgetător: Un nou început în ceea ce priveşte sexualitatea, finanţele comune (alăturarea finanţelor proprii cu cele ale partenerului), taxe, împrumuturi, emoţii şi impulsuri ascunse, autocunoaştere, ritualuri şi conexiunea cu lumea nevăzută. O nouă relaţie intimă sau o conexiune mai profundă în relaţia existentă, un nou împrumut, începerea unor şedinţe de psihoterapie. Tensiuni legate de bani şi de siguranţa materială, care ne pot duce spre mai multă deschidere către dimensiunea spirituală a vieţii. Nevoia de a schimba energie şi resurse cu ceilalţi, nevoia de transformare a ataşamentelor şi a emoţiilor vechi. Poate fi o perioadă intensă emoţional. Descoperirea puterii interioare.

Capricorn/Ascendent în Capricorn: Un nou început în relaţii şi parteneriate, o nouă abordare în modul de a relaţiona cu ceilalţi. Tensiuni în relaţii. Unele persoane foarte sensibile, indecise, instabile emoţional pot fi o reflecţie a propriilor emoţii neintegrate. Nevoia de a avea grijă de propriile necesităţi emoţionale. Nevoia de deschidere, de vulnerabilitate, de blândeţe în relaţii. Angajament şi autenticitate. Echilibru între a da şi a primi. Comunicare non-violentă.

Vărsător/Ascendent în Vărsător: Un nou început în muncă, în sănătate, în rutinele zilnice, în relaţia cu colegii de muncă. Un loc de muncă nou sau o schimbare la locul de muncă actual, o nouă rutină zilnică, un nou regim alimentar sau de exerciţii fizice. Tensiuni în ceea ce priveşte munca, sănătatea; suferinţe, sacrificii, poate fi o perioadă dificilă în general. Nevoia de conectare cu propriul corp, de îngrijire a sănătăţii fizice şi emoţionale. Nevoia de comunicare autentică la locul de muncă, cu mai multă empatie. Dedicare în muncă, grijă faţă de ceilalţi. Vindecare.

Peşti/Ascendent în Peşti: Un nou început în viaţa romantică, în relaţia cu copiii şi cu propriul copil interior, în creativitatea proprie. O nouă relaţie romantică, un nou început în educaţie/ un nou nivel de relaţionare cu partenerul sau cu copii (cu mai multă empatie şi disponibilitate emoţională), un nou hobby sau proiect creativ. Tensiuni cu prietenii, cu grupurile, sentimentul de izolare, de neadaptare în societate. Nevoia de a găsi bucurie şi autenticitate, nevoia de a exprima sinele propriu într-un mod real, cald, fără a aştepta aplauze sau aprobare socială. Joacă, conexiune, curajul de a fi noi înşine.

*
Zilele propriu-zise de dinainte şi de după Eclipsă pot fi confuze, ca şi cum căutăm ceva în întuneric; Soarele, care reprezintă personalitatea, conştientul nostru, e temporar umbrit. E nevoie de răbdare, de aşteptare, de reflecţie, mai ales pentru că trecem printr-o perioadă încărcată, care poate aduce schimbări mari şi poate cere decizii importante.

*
Extra: Evenimentele din jurul acestei Eclipse pot relua teme mai vechi, din a doua jumătate a anului 2000, când a avut loc o eclipsă tot în Rac, tot alături de Nodul Nord. Ce s-a întâmplat atunci? Cum se manifestă ceva similar acum şi cum putem să-i facem faţă cu mai multă conştienţă de data aceasta?

Extra extra: Budiştii spuneau că, în timpul eclipselor, karma e multiplicată. Ceea ce gândim se manifestă mult mai repede în realitate, gândurile/acţiunile noastre îşi primesc mult mai repede răsplata, deci intenţiile setate de această Lună Nouă se pot manifesta cu mai mare uşurinţă ca de obicei.

Imagine: Kinga Britschgi, 1963

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *